Sunnhetsbombe!

Vet dere hva den mest sunne osten heter? Den som har mest protein, minst fett og salt? Svaret er Gamalost! Den kommer fra Vik i Sogn og har røtter helt tilbake til vikingetiden. Og med navnet Gamalost, tror kanskje mange av dere at osten er veldig gammel, den ser jo litt sånn ut.. Men osten er faktisk ikke mer enn 2 uker gammel når den er ferdig modnet og spiseklar! Og for å lage osten brukes KUN skummet melk, og intet annet! Dvs. det brukes også noen snille søte muggsopper som heter Mucor mucedo. Disse muggsoppene sprøytes utenpå osten, og vil etter et par dager lage fine «tråder» som dekker osten slik at det ser ut som den har fått pels 🙂 De som jobber med osten, må med varsom hånd stryke disse «hårene» ned slik at muggen kan vokse innover i osten. Det sises da at osten modnes fra utsiden og innover. Spennende ikke sant?

Ernæringsmessig kan vel denne osten kalles helsekost? Den inneholder kun 1 % fett og 50 % protein, og i tillegg har den ikke tilsatt salt! Det hørest nesten for godt ut til å være sant, men det er det! I tillegg inneholder osten store mengder vitamin K2, noe som skal være veldig bra for beinbygning og hjerte. Og om du ikke liker smaken, kan den tilvennes 😉 Det som er godt i starten er å prøve osten sammen med rømme og tyttebær på brød/knekkebrød, det er fantastisk godt! Også etter noen ganger så skal du se at du også liker smaken «bar» 🙂
image
Og ikke nok med det, men denne litt rare osten med en fyldig og litt skarp smak har også vært under lupen hos flere forskere. Det har blant annet vært gjennomført en doktorgrad ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (tidligere UMB) der en har sett på ulike peptider i osten (peptider er et resultat av at proteiner brytes ned i mindre fragmenter) og deres evne til å kunne redusere blodtrykket. Forsøk ble da kun gjennomført i laboratoret, med bruk av kunstig (in-vitro) fordøyelsessystem. Det har etter denne tid også vært gjennomført forsøk med mennesker. Alle forsøkene har viste en positiv effekt mellom inntak av gamalost og en liten reduksjon i systolisk blodtrykk. Så da vet du hva du bør ha til frokost framover 😉

Kilder jeg har brukt:
http://www.forskning.no/artikler/2012/oktober/335808
Melkedråpen fra TINE, utgave nr. 2 -2013

5 kommentarer på “Sunnhetsbombe!

  1. Cathrine sier:

    Kjempefint innlegg, May-Liss! Gamalost med tyttebær og rømme smaker faktisk skikkelig godt.. en apetittvekker og smaksbombe:) Fikk litt lyst på det nå igjen..

    • Ostefrue sier:

      Hei Cathrine! Så kjekt å høre at du også er fan av Gamalost! Det er jo et meget sunt pålegg og veldig godt på knekkebrød synes jeg;-) Ha en god helg!

  2. Andreas sier:

    Hei, flott side du har. Vet du hvor mye k2 det er i gammelosten? Har forsøkt å finne det ut, men finner det ikke ut.

    • Ostefrue sier:

      Hei Andreas! Hyggelig at du liker siden min! Jeg vet dessverre ikke hvor mye vitamin K2 det er i Gamalost. Skal gi deg beskjed dersom jeg finner ut av det.

  3. Odd-Arild Etterlid sier:

    Gamalost er meget effektivt å spise straks etter styrketrening, på grunn av proteininnholdet. Lag en dobbel brødskive med godt med smør på og honning på begge skivene, og skjær to litt tykke skiver gamalost (60 gram) til å ha i mellom brødskivene. Dette gir 30 gram protein, noe som fullt ut dekker behovet for protein. Må spises innen 30 minutter etter avsluttet trening.

Legg igjen en kommentar